Ancestral

Ancestral

2014. április 27., vasárnap

1.: Az alapvető program Beállítások

Bár a programot a telepítés után azonnal elkezdhetjük használni, mégis mielőtt bármi mást tennénk, először érdemes átnézni az alapvető program beállításokat. Ezeket az 'Eszközök' menü 'Beállítások' menüpontjára kattintva, vagy a 'Ctrl+Shift+P' billentyük megnyomásával érhetjük el.

A megjelenő képernyőn a különböző "fülekre" kattintva tudjuk a különféle beállítás fajtákat elvégezni. A következő beállítási javaslatokkal elsősorban a programmal most ismerkedőknek szeretnék segítséget nyújtani. Kipróbált beállításokról van szó, amikkel a program kényelmesen kezelhető, de természetesen ezek igény szerint bármikor megváltoztathatók.

A következő néhány képen a fontosabb alapbeállításokat színezéssel jelöltem. A zölddel jelölt beállítások a mindenki számára szólnak, a többihez a megfelelő helyeken fűzök magyarázatot.

Az Általános beállítások:



- A kékkel jelölt négyzetek bejelölése elsősorban "Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza" tagjai számára szükségesek; más felhasználók üresen hagyhatják. Ha bejelöljük őket, akkor a megfelelő képernyőkön és a kinyomtatott anyagokon megjelennek a Szent templomi szertartások adatai, ellenkező esetben ezek nem fognak látszani.

- A narancs színnel jelölt négyzet 'kipipálásával' a FamilySearch-höz való kapcsolódást engedélyezhetjük. Ez azok számára ajánlott, akik szeretnének a FamilySearch Family Tree (FT) adatbázis adatai és a számítógépén lévő családfa adatai között élő kapcsolatot fenntartani, a 'FT' adatbázisban keresni, onnan adatokat behozni a helyi családfájukba, illetve feltölteni a helyiből a 'FT'-re, vagy szinkronban tartani a helyi adatokat a 'FT'-vel.


Az Adatbázis kezelés alapvető beálításai:


- A narancs színnel jelölt mezőben adhatjuk meg a "Kiinduló Személy" (Home Person) Egyéni Azonosító (EAZ) számát. Ez célszerűen általában a saját azonosító számunk, de megadhatjuk bárki más 'EAZ' számát a családfánkban.
Ennek akkor van jelentősége, ha a családfánkon elkóboroltunk és gyorsan szeretnénk visszatalálni az általunk választott kiinduló személyhez. Ekkor a billentyűzeten a 'Home' gomb megnyomásával, vagy a felső ikonsoron a
ikonra kattintva a program a kiválasztott személyhez 'ugrik', bárhová is tévedtünk a családfánk ágai között.

megj.: A program minden személynek ad egy saját egyéni azonosító ("EAZ") számot, /angolban "RIN"/ ami megkönnyíti az azonosítását pl. amikor 30-40 "Szabó János" közül kell kiválasztani azt, akit keresünk.


 A Formátumok beállítása:


A program jelenleg kétféle dátum kijelzési sorrendet támogat: Hónap, Nap, Év (HNÉ), vagy Nap, Hónap, Év (NHÉ). Ezt célszerű ugyanúgy beállítani, mint az 'Általános' beállításoknál a 'Dátum beírás módjá'-t.
A magyar névsorrend szerinti kijelzést a legalsó négyzetbe helyezett 'pipával' állíthatjuk be.
(Ford. megj.: A tapasztalatok szerint ezt a névsorrend beállítást program bizonyos esetekben "elfelejti", a "Kettős dátumoknál teljes év" beállításával együtt. Ilyenkor a Beállításokban egyszerűen újra a megfelelő helyekre kell tenni a 'pipát'.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése