Ancestral

Ancestral

2014. április 30., szerda

2. Az első lépések egy szép nagy családfa felé :) (A "Család" képernyő és az adatok felvitele)

 A "Család" Nézet:

  A "Család" Nézet az egyik leghasznosabb képernyő, ahol egy szülőpárt (valamint a szüleiket) és a gyermekeiket láthatjuk együtt és innen egyszerűen elérhetjük az egyéni, illetve házassági adatok, valamint a gyermekek szülőkhöz való kapcsolatának szerkesztési képernyőjét is.

Ezeken aztán megadhatjuk a bonyolultabb családi kapcsolatokat is, pl. a többszöri házasságokat, vagy ha a szülők nem voltak házasok, vagy a gyermek csak az egyik szülőnek volt vér szerinti gyermeke, stb.

Ez a képernyő egyszerűen a "Család" feliratú fülre kattintva érhető el

Ha PAF fájlt nyitottunk meg, az adatbeviteli (szerkesztési) képernyőkön valamivel kevesebb funkció érhető el, mint AQ fájl esetén. Ha az összeset szeretnénk használni, akkor a "Fájl" menü "Adatbázis Átalakító" menüpontjával a PAF fájlunkat átalakíthatjuk AQ formátumra és azután azt használjuk.

(Az eredeti PAF fájl megmarad és ugyanúgy dolgozhatunk benne, mint eddig, viszont az átalakítás után általában célszerű az AQ formátumban folytatni a munkát.)
  A PAF felhasználók számára egyébként az alap képernyők ismerősek lesznek, a program viszont elődjénél jóval többre is képes.

A "Család" képernyő

*  *  *

Az adatbeviteli képernyőt  új személy felvétele esetén az "Egyén hozzáadása", majd a "Házastárs... ", "Apa...", "Anya...", vagy "Gyermek hozzáadása" szövegre kattintva, illetve a megadott billentyűkombinációval érhetjük el. Már meglévő személy adatait pl. a fent említett "Család" vagy a "Családfa" nézetben a kiválasztott családtag nevén duplán kattintva, vagy a "<Ctrl+I>" billentyűk megnyomásával javíthatjuk.

A képernyő rubrikái között a "Tab" és a nyíl gombokkal, illetve egérkattintással tudunk mozogni, a beírtak elmentése a "Mentés", vagy az "Enter" gomb megnyomásával történik.

A Név beírása:

   A nevet értelemszerűen a képen látható módon írhatjuk be. A PAF-tól eltérően itt külön mezőbe írjuk a családnevet és külön mezőbe az utóneve(ke)t. A két mező sorrendje a 2. képen látható módon felcserélhető, azaz megadhatjuk, hogy a családnév, vagy az utónév legyen elöl.
   Természetesen meg kell adnunk a felvett személy nemét is, a kis 'gombóc' megfelelő helyre helyezésével. Ha erről megfeledkeznénk, a program emlékeztet rá minket.

1. Adatbeviteli képernyő


A dátumok beírása:

A dátumok beírása:
Ahogy a Beállításoknál láthattuk, a program kétféle dátum beírási és kijelzési sorrendet támogat: Hónap Nap Év (HNÉ) pl.: 'Máj 22 1875', vagy Nap Hónap Év (NHÉ) pl.: '22 Máj 1875'. Ezt az előző bejegyzésben látható "Általános" és a "Formátumok" beállítási képernyőn tudjuk beállítani.

A dátumokat megadhatjuk csak számokkal, vagy a hónapok rövidített neveit használva. (Jan, Feb, Márc, Ápr, Máj, Jún, Júl, Aug, Szep, Okt, Nov, Dec) pl.: '05 22 1875', vagy 'Máj 22 1875'. Az elválasztójel a beállítás szerint többféle lehet, de a tapasztalat szerint a dátum beírásakor a szóközt (space) minden esetben elfogadja a program. A beírás után a dátum kijelzése pedig a beállításokban megadott elválasztójellel történik.

Ha nem tudjuk pontosan a dátumot, alapvetően négyféle módon adhatjuk meg azt. (A dátumból annyit írunk be amennyit tudunk, azaz: "Jan 31 1874" , vagy "Jan 1874", vagy "1874". A dátum részeit beíráskor a beállított elválasztó jellel, vagy szóközzel választhatjuk el.

A négyféle dátum megadási mód pl. így nézhet ki.:
1. "Kb 1874", azaz körülbelül 1874 /A "Kb" után ebben az esetben sem kell pontot tenni/
2. "El Júl 12 1526", azaz 1526 Július 12.-e előtt
3. "Ut Szep 23 1848", azaz 1848 Szeptember 23.-a után
4. "1954-1956", azaz 1954 és 1956 között

A helységnevek beírása:

(Természetesen mindenki úgy írja be a helységneveket, ahogy jónak látja, de a későbbi életünk megkönnyítése érdekében érdemes a szabványos formát használni.)

Ez magyar viszonylatban így néz ki: "Helységnév, (Vár)megye, Ország"
/Más országokban a helyi közigazgatás szerint az elnevezések különbözőek lehetnek; az alapvető szabály az, hogy a kisebb egységtől haladunk a nagyobb felé és az egységek neveit vesszővel választjuk el egymástól./
A megye/vármegye és az ország beírásánál azt vegyük figyelembe, hogy az adott időben a helység hová tartozott. Pl. egy 1848-as dátumnál a helynevet így írjuk: "Pozsony, Pozsony, Hungary"

2. Adatbeviteli képernyő

Miután készen vagyunk, a "Mentés", vagy az "Enter" gomb megnyomásával menthetjük művünket.

Megj.: A teljes kitöltéshez még további adatok (események, jegyzetek, források, az "Emlékalbum"-ban képek, és más média tartalom) is megadhatók. Ezt később mutatjuk be.

* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése